Jarní Slovinsko 2022 – díl 2

Nejen prací vyplňuje člověk expediční čas. V rámci volného dne jsme se v doprovodu Jaky vydali do slepého údolí poblíž vsi Obrov, kde je k vidění jedna stará cihelna a dvě pěkné jeskyně. A tahle pěkně nám je nafotila Bóža.

Budova cihelny. Není bezpodmínečně nutné navštěvovat ji v overalu, ale pak by návštěvník nevypadal jako v remaku Armagedonu cestou na odpalovací rampu.

Stará kruhová pec potěší srdce každého milovníka technických památek.

Pečina v Borštu je dlouhá pouze necelých 250 m, ale nabídne návštěvníkovi bohatou krápníkovou výzdobu, jež potěší v celkovém pohledu i detailu.

Jeskyně Ponikve v Jezerini je 1224 m dlouhý ponor, který nabízí vše, co má správná jeskyně mít, včetně krásné modelace stěn již nehyzdí krápníková výzdoba a odkrývá tak nádherné geologické detaily.

Při pohybu v jeskyni si člověk užije brodění vodou, plazení bahnem, něco volného lezení, traverzů, sjíždění štěrkových suťáků po břiše a ano, sem tam i ty krápníky.

A nechybí ani něco živé přírody.

Ledouchy u vchodu byly jen takovým bonusem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahraniční aktivity a jeho autorem je Cimbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.