Jarní Slovinsko 2023

Jarní Slovinsko se v komorní sestavě uskutečnilo ve dnech 25.3.-2.4. Expedici zahájili tetínští Smrťák a Ivan Kotrč s vratíkovským Martinem Vítkem, ve středu je doplnili Cimbál s Marušákem st.

I v takto okleštěné sestavě se účastníkům povedlo zaregistrovat 28 podzemních objektů, většinou kaveren, ale také jednu 13 m hlubokou propast nazvanou Démon Krasu a jednu 10 m dlouhou jeskyni, ukrývající se v jedné z kaveren. Určitý potenciál skrývá i zatím necelé 2 m hluboká propástka objevená předposlední den expedice.

Kromě toho jsme zmapovali dvě již z dřívějška známé propasti, zúčastnili se výroční schůze temnických jeskyňářů a Šalvějového pochodu a pomohli s prolongací v několik jeskyních.

Co na to říct? Dobře my.

Účastníci expedice se šťastně usmívají, neb po focení vstoupí do sklípku Boža Lebana (Foto R. Pahor)

Foto Démona Krasu, po kterém byla pojmenována propástka poblíž (foto M. Vítek)

A zatímco se Smrťák vesele usmívá u vchodu …..

….. Ivan do ní statečně slaňuje. (obě fota M. Vítek).

Letecký pohled na kavernu pracovně nazvanou na počest našeho emeritního předsedy Zbuzkova 57. V okolí kaverny se povalují věci Cimbála, který slanil dolů, aby po chvíli s klením vyšel asi o 20 m níže ve svahu druhým vchodem (foto S. Martínek).

Uvnitř kaverny je možno rozjímat nad ostatky neznámého vojína, zda být či nebýt (foto M. Hejna)

A jako bonus kruhový objezd ve vsi Lokvica (foto M. Hejna).

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahraniční aktivity a jeho autorem je Cimbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.